Aldrig før har regnskoven haft så meget brug for din støtte

21 februar 2023
Anna Marie Aggerholm

De sidste mange år har vist, at regnskovenes eksistens er truet

Store naturkatastrofer og krige har mange menneskers opmærksomhed. Med rette naturligvis. Det må bare ikke stå i vejen for fokus på regnskovene, som har brug for os, og vi har brug for regnskovene.

Overalt i verden brænder man regnskov af for at gøre plads til først og fremmest industriel produktion af forskellig art. Fremstilling af soja, opdræt af kvæg, minedrift og byggeri af dæmninger. Af de nævnte ting er kød den største årsag til rydning af regnskov.

Ikke nok med, at selve regnskoven rammes, også de lokale folk omkring dem er truet. I den industrielle produktions navn inddrager man marker og jordlodder omkring skovene. De, der gør en ihærdig indsats for at afsløre afbrændingerne og ødelæggelserne, bliver truet på livet.

regnskoven

Biodiversiteten er grundlag for klodens klima

Selvom mange tænker, at regnskovene er så langt væk, så det ikke kommer os ved, har de indflydelse på hele klodens klima. Den globale biodiversitet ødelægges, samtidig med at vilde dyr og plantearters eksistens trues.

I mange hundrede år var regnskoven nærmest uberørt. Kun de lokale omkring skovene bevægede sig af og til ind i dem. Men på et tidspunkt i 1960’erne opdagede man, at det var muligt at lave profit på regnskovens ressourcer.

Siden da er det kun gået tilbage for dyr og planter, som flere steder stort set er udryddet.

Civilisationen trænger frem og optager pladsen

Efterhånden som der fældes mere og mere, og der bliver bedre plads til transportveje, anlægges der nye veje. Så kan man komme endnu længere ind i regnskoven og fortsætte afbrænding og fældning.

Nye veje er også ensbetydende flere mennesker, som bosætter sig, så hver dag bliver naturen ædt en lille bitte smule af civilisationen. Det er altså mere nødvendigt end nogensinde, at hele verdens befolkning står sammen om at redde regnskoven.

Flere Nyheder