Få den bedste gulvafhøvling i din bolig

17 februar 2021
Astrid Pedersen

editorial

Et olie- eller sæbebehandlet trægulv kan hurtigt komme til at fremstå meget grimt, hvis det ikke plejes efter forskrifterne. Et slidt trægulv er sjældent et kønt trægulv, idet det er de færreste trægulve som bærer patina med ynde. Ridser, skrammer, skjolder og misfarvede plamager fra slidspor og solfalming klæder ingen trægulve. Og det er desværre de smukke sæbe behandlede trægulve som lider allermest under slitagen.

Hvad gør jeg når mit sæbe behandlede trægulv bliver slidt?

Et sæbe behandlet trægulv er nemlig en del mere sart end de lakerede eller malede trægulve. Dette skyldes at træværket ikke nyder samme beskyttelse når et gulv sæbe behandles. Når et gulv er lakeret er træværket forseglet under et tykt lag hård lak eller fernis og dermed effektivt beskyttet.

Et sæbe behandlet trægulv er kun beskyttet af en hinde af fed sæbe som dannes i træværkets overfladiske fibre ved gulvets første behandling. Denne hinde skal vedligeholdes gennem hyppig vask med særlig sæbe som forstærker den og sørger for at overfladen forbliver intakt, og samtidig bidrager til bevarelsen af den særlige hvide farve tone som er kendetegnende for et sæbe behandlet trægulv. Hvis hinden først er slidt bort er den væk for altid. Og så er det på tide med gulvservice.

Lad din gulvmand vurdere hvad der tjener dit trægulv bedst

Du bør altid tilkalde professionel hjælp til afslibning eller afhøvling af gulve. Det kan sjældent betale sig selv at udføre dette arbejde – og du vil under alle omstændigheder opnå et langt smukkere resultat hvis du overlader arbejdet til en gulvmand. Er dit gulv blot slidt i overfladen vil han højst sandsynligt anbefales en gulvafslibning med tilhørende efterbehandling – det kan for eksempel være med lak, sæbe eller olie. Og er gulvet meget ødelagt kan en gulvafhøvling komme på tale.

Læs mere om gulvafhøvling og gulvafslibning på hushaveideer.dk.

Flere Nyheder