Hvor stammer citronfromage fra? – se med her

15 January 2019
admin

editorial

Hvor stammer citronfromagen egentlig fra?

Har du altid gået og troet, at citronfromagen oprindeligt var en dansk dessert? Noget i stil med at den var blevet udviklet på en af de danske husholdningsskoler, for mange år siden. Ved et lykketræf fik én af underviserne blandet de rigtige ingredienser, og pludselig kunne du finde opskriften i alle danske kogebøger.

Eller måske at en ung studerende sådan lidt forskeragtigt tænkte, “jeg vil udvikle en spændende dessert med citroner”. Man kunne ønske det var sådan, men virkeligheden er faktisk en helt anden.

Desserten stammer nemlig fra Piemonteområdet i Norditalien, hvor den oprindeligt gik under navnet Panna cotta al limone (flødebudding med citron). Og med tiden er den altså blevet en dansk dessertklassiker.

I en årrække, omkring 2. verdenskrig, blev desserten sågar anset som lidt af en eksklusiv dessert. Det skyldtes ganske enkelt, at var svært at skaffe citroner, og derfor blev citronfromage kun serveret ved ganske særlige lejligheder. 

Stadig en skøn dessert

Citronfromage er stadig en vidunderlig og frisk dessert. Husk naturligvis altid at benytte friske citroner – ikke noget med falsk citronsaft fra en plastiskcitron. Den ægte vare giver helt afgjort den bedste og mest friske smag.

Og så det klassiske råd. Vær forsigtig med husblassen – for få blade betyder at den ikke bliver fast nok, og med for mange blade kan desserten blive blævrende som gele.

Har du prøvet dette?

Selvom vi taler om en gennemprøvet dessert, så skal du selvfølgelig være åben for nye forslag. I nogle af de større supermarkeder som Irma, Føtex og Bilka, kan du undertiden købe nogle “citronperler”.

De er simpelthen lavet af tang og den reneste friske italienske citronsaft. Citronperlerne pynter rigtig fint på desserten, og så popper de i munden, når du tygger dem, så du får en skøn smag af citronsaft.

Glæd dig til din næste lækre citronfromage. 

 

More articles